Pesti Flaszter

Pesti Flaszter

Nyugi, majd megint mondok valami nagyot

2022. július 27. - Papp D. Olivér

Index - Belföld - Füttyszóval zavarták meg a miniszterelnök tusványosi  beszédét - Percről percre

Meglepően nehéz helyzetben találta magát a kormány a júliusi hónapban, legalább is magukhoz képest. A fővárosban, bár kis létszámmal, de mégis tüntetéshullámok indultak ellenük, de talán még fontosabb, hogy a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló döntés miatt a beton szilárd táborukban is kérdések fogalmazódottak meg. Nyilván szó sincs teljes összeomlásáról, de mégis egy olyan sorozatot kísérhettünk végig, ami ritka Magyarországon. Természetesen a kormány és annak kommunikációja egy jóval profibb gépezet annál, hogy ezt csak úgy engedje. Tusványoson a miniszterelnök beszéde amúgy is arról szól, hogy minél nagyobbakat mondhasson, idén sem tett máshogy. Kulturált, művelt és európai ember nyilvánvalóan felhúzza a szemöldökét, ha bármely ország vezetője fajokról kezd elmélkedni, ezt relativizálni, közben meg titokban, vagy nem is olyan titokban egyetérteni vele szánalmas, mégis vizsgáljuk meg mi történt.

Ha tetszik, ha nem Orbán Viktor a magyar történelem egyik legnagyobb formátumú vezetője, nehéz elképzelni, hogy véletlenül használ egy ennyire rossz szót a beszédében. Ennek a szónak a kiejtése patikamérlegen volt kimérve egy olyan helyzetben, ahol nagy szükség volt arra, hogy uralják a közéleti kommunikációt. Láss csodát, ez hibátlanul sikerült. A beszéd előtt a médiában a rezsicsökkentést ért változások és a budapesti tüntetések voltak a középpontban, utána ezek a témák gyakorlatilag eltűntek. Helyette a Telex, a HVG és a 444 is hosszú elemzéseket ír a fasizmus terjedéséről és úgy általánosságban az elhangzott beszéd tartalmáról. Az a helyzet, hogy bár a legjobb szándék vezérli ezeket az orgánumokat, mégis ezekkel az írásokkal úgy táncoltak, ahogy Orbán Viktor fütyül. Egyszerűen megint ő nyert. Nincs már szó olyan intézkedésekről, ami a kormányt támogatók körében sem volt annyira népszerű. Helyette olyan problémákról értekeznek, amik a Fideszesek ingerküszöbét egyszerűen nem éri el. Ráadásul a miniszterelnök a már említett faj szót a beszédében egy a migrációról szóló részben használta, ha meghallgatjuk a szónoklat ezen részét rájöhetünk, hogy semmi olyan nem hangzott el a már említett szón kívül, amit előtte nem mondott volna. Ezzel nagyon kényelmes helyzetbe hozta saját táborát, hiszen innen elég csak annyit mondaniuk, hogy: „A lippsi sajtó már megint kiforgatja azt, amit a miniszterelnök úr mondott, csak nyelvbotlás volt az egész”. A valóság azonban az, hogy ez nem nyelvbotlás volt, hanem hideg profizmussal kimért kommunikációs fogás. Ez az a profizmus, ami csak a kormányoldalon van meg jelenleg Magyarországon. Ezért nem lehet leváltani Orbán Viktort, ezért nyernek majdnem mindig és majdnem mindenhol, ezért lesz Orbán Viktor a miniszterelnök még jó pár évig.

Etikai szempontból az elhangzott beszéd mindenképpen aggályos. Józan gondolkodású ember az ilyen jellegű beszédet zsigerből elítéli, de nem olyan ijesztő a helyzet, mint elsőre gondolnánk. Szó nincs itt a fasizmus terjedéséről, szó nincs itt szélsőjobboldali fordulatról, itt a már jól ismert hidegvérűen profi Fidesz kommunikációra hallhattunk egy újabb példát.

Kép forrása: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pestiflaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3217892345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása