Pesti Flaszter

Pesti Flaszter

Azért, mert azt mondtam!

2020. május 12. - Papp D. Olivér

 Országgyűlés – Wikipédia

   Magyarországon egész addig elképzelhetetlen az elit váltás, amíg a nyilvános kommunikáció olyan állapotban van, mint most. Természetesen az sem egészséges a társadalmi vita szempontjából, hogy az érdemi eszmecserék csak a magasan iskolázott és művelt kisebbség sajátjai legyenek, de az sem állapot, hogy ezt a réteget kizárjuk a szinten aluli megnyilvánulásokkal. De akkor mi lehet a megoldás?

   Nem azért nincs politikai vitakultúránk, mert ilyen egy szemét nép lennénk, hanem mert sose mutatták meg nekünk, hogy ezt hogyan is kell csinálni. Nem várhatjuk el az átlag szavazótól, hogy jól artikulált véleménye legyen mindaddig, amíg a parlamentben is abból állnak a felszólálások, hogy: „maga hazudik!” és „boldog karácsonyt!”. Ilyen körülmények között elkerülhetetlen, hogy ne érzelmi alapon nyilvánuljunk meg politikai kérdésekről, ezzel viszont elidegenítjük azokat, akiknek valóban saját, megformált és tényekre alapozott véleménye van. Amikor egy társadalomban nem az válik véleményvezérré, aki a legjobb érveket tudja felhozni, hanem az, aki a leghangosabban ordít, akkor ne is csodálkozzunk, hogy ilyen vezetőket kapunk a nyakunkba.

   Az elmúlt 10 évben a nyilvános vita gyakorlatilag kihalt az országban, pedig előtte se élte reneszánszát. Mára kuriózumnak számít az, ha egy ellenzéki és egy kormánypárti érzelmű ember leül bárhova, hogy eszmecserét folytassanak, ha nyilvánosan teszik ezt, ha magánemberként. Amikor mégis megtörténik, akkor azonnal jöhetnek is az észérvek, miszerint: „miért, a Gyurcsány jobb vót?" illetve a „te meg idehoznád nekünk a migráncsokat!” Ha ebből a „diskurzusból” ki szeretne szállni az, aki amúgy már elolvasott életében egy hírt, az finoman szólva sem csoda. Érdemes elolvasni szó szerint bármilyen cikk alatt egy átlagos kommentszekciót, már ahol erre még van lehetőség, mert sokan érthető okokból nem engedélyezik a hozzászólásokat. Általában minden van ott mi szem szájnak ingere, amiből, ha lehet most nem idézek, szerintem mindenki látott már hasonlót, ha meg nem, akkor ne is kattintson el a blogról. Jó szórakozást!  Ezek után nem is csoda, ha nincs szükség a választásokon programra. Minek is, amikor egyfelől senki sem olvassa el, másfelől meg úgy is az érzelmei alapján szavaz a többség. Érzelmekre mindig könnyebb hatni, mint az értelemre úgyhogy a drága honatya miért is erőltetné meg magát?

   Az elit egy nagyon kényelmes helyzetet teremtett magának, ahol egyáltalán nem kell azt tenniük, ami amúgy a feladatuk lenne, miszerint, hogy képviselik szavazóikat világnézeti és szakpolitikai szempontok mentén, bőven elég hangosan fröcsögniük és mégis megválasztják őket. Amíg ez számukra elég és kifizetődő, addig senki ne várja el azt sem, hogy egy sör mellett értelmesen megvitathassa az amúgy fontos kérdéseket ivócimboráival. Lehet nem kéne megelégednünk ezzel a helyzettel és akkor talán valamit el is tudnánk érni. Addig is jó vitatkozást arról, hogy milyen volt a másik anyjával tegnap.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://pestiflaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3215685504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása